Geschiedenis van de Bonsai

Geschiedenis van de Bonsai

Publié par Jordi den Hartog le

Er wordt vaak gedacht dat de kunst van Bonsai zijn oorsprong heeft in Japan, dit is echter niet waar. De geschiedenis van de bonsai strekt zich uit over duizenden jaren en meerdere culturen.

De vroegste bewijzen van een Bonsai zijn te vinden in China. Meer dan duizend jaar geleden, rond het jaar 700, is er een grottekening gemaakt van een vrouw met Bonsai bomen in haar hand.


 

Hier werd de praktijk 'penjing' genoemd, wat letterlijk 'landschap in een pot' betekent. Penjing streefde ernaar hele landschappen in miniatuur na te bootsen, met bomen, rotsen en zelfs kleine gebouwen. Het waren deze Chinese creaties die de basis legden voor wat later de kunst van bonsai zou worden.

Via handel en culturele uitwisselingen bereikte de kunst van miniatuurbomen in potten Japan ergens rond de 6e tot 8e eeuw. De Japannersp, die ge√Įnspireerd waren, pasten hun eigen benadering toe en ontwikkelden de kunstvorm verder tot wat we vandaag de dag herkennen als Bonsai. Waar penjing zich vaak richtte op uitgebreide landschappen, legde de Japanse bonsai meer nadruk op de boom zelf, met een streven naar eenvoud, symmetrie en de nabootsing van natuurlijke vormen.

In de loop der eeuwen werd bonsai in Japan een gerespecteerde kunstvorm, met verschillende stijlen en technieken die zich ontwikkelden van rechtopstaande stijlen tot natuurgetrouwde werken, die de groei van bomen op steile kliffen nabootsen.

 

 

Pas in de 20e eeuw, na de Tweede Wereldoorlog, werd de kunst van bonsai echt wereldwijd populair, toen soldaten en reizigers uit het Westen kennismaakten met deze bijzondere kunstvorm en deze naar huis brachten.

Tegenwoordig is bonsai een wereldwijde kunst en hobby, beoefend door mensen van alle achtergronden en culturen, maar de diepe historische wortels en filosofische betekenissen die het met zich meedraagt, blijven ongewijzigd. Het is een kunstvorm die niet alleen de schoonheid van de natuur viert, maar ook de harmonie tussen mens en natuur, en het eeuwige streven naar groei en begrip.

Article suivant →

Laissez un commentaire