Araucaria

Verzorging

De Araucaria bonsai, afkomstig uit het zuidelijk halfrond, is een miniatuurversie van de iconische Apenpuzzelboom. Met zijn unieke, spiraalvormige naalden straalt deze bonsai een prehistorische charme uit. Ondanks dat de verzorging geduld vereist, wordt men beloond met een levend kunstwerk dat de diepe geschiedenis van de natuur eert. Een ware combinatie van kracht en sierlijkheid voor elke bonsailiefhebber.

De Araucaria is niet veeleisend wat betreft licht; een plek met weinig licht voldoet ook. Het is aan te bevelen om deze huisplant een plaatsje te geven op twee tot drie meter afstand van een raam. Staat hij voor een raam dat naar het noorden wijst, dan kan hij zelfs direct tegen het glas aan. Mocht hij op een te donkere plek staan, dan zal hij wat langzamer groeien en minder water nodig hebben. Maar maak je geen zorgen, deze plant is heel vergevingsgezind en heeft het zelden zwaar te verduren als hij niet op de perfecte spot staat. De Araucaria wordt daarom vaak gekozen door beginners.

De stam van de Araucaria functioneert als een waterreservoir, waardoor dit soort bonsai, voor een langere periode zonder water kan overleven.
We raden het aan om de Araucaria pas water te geven zodra de grond droog aan voelt.
Tijdens de wintermaanden is het volstrekt acceptabel als de plant enkele weken geen water ontvangt.

Worden de bladeren van de Araucaria bruin?
Dit is een teken van teveel water. Geef voorlopig geen water meer totdat de grond weer helemaal droog is. Geef vanaf dan alleen nog water als de grond bijna helemaal droog is.

De Araucaria heeft van nature ee trage groei, waardoor zijn behoefte aan voedingsstoffen beperkt is. Voed hem alleen tijdens het groeiseizoen, dat is in de lente en zomer, met universele voeding voor kamerplanten. Het is daarbij voldoende om maar de helft van de hoeveelheid te gebruiken die op de verpakking wordt aanbevolen.

Takken
We raden het niet aan om takken van de Araucaria te knippen. De bonsai groeit erg traag en het kan lang duren voor deze weer teruggegroeid zijn.

Blad
Het in vorm snoeien van de Araucaria is een eenvoudig karweitje. Regelmatig de lange scheuten terugsnoeien helpt om de plant compact te houden, waardoor de stam goed zichtbaar blijft.

De Araucaria heeft maar een bescheiden wortelgestel, mede omdat hij maar weinig water nodig heeft. Het is voor deze plant geen groot probleem als enkele wortels beschadigen tijdens het verpotten.

Zet de Araucaria in een bloempot die ten minste 20% groter is dan de pot waarin hij gekweekt is, en vul deze met standaard potgrond voor kamerplanten. Vermijd het gebruik van hydrokorrels onderin de pot; overtollig water kan hierin blijven staan, wat uiteindelijk de wortels kan aantasten. Vulcastrat is een betere keuze als ondergrond.

Een ruimere pot bevordert niet alleen de groei en gezondheid van de plant, maar zorgt ook voor een groter waterreservoir, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Bovendien ziet de Araucaria er in een elegante plantenbak ook nog eens stijlvol uit.

De Araucaria is van nature een robuuste plant die zelden te kampen heeft met ongedierte, ziektes of plagen. Als er toch ongedierte optreedt, is dit meestal wolluis, wat vaak voortkomt uit te vochtige potgrond. Voor de bestrijding van wolluis kun je zowel biologische bestrijdingsmethoden toepassen als chemische ongediertebestrijdingsmiddelen gebruiken.