Carmona
(fukien tea)

Verzorging

De Fukien Thee, met zijn oorsprong in China en zijn naam ontleend aan de provincie Fukien in het Chinese Fujian, is van nature te vinden in verschillende regio's, waaronder Japan, Indonesië, Taiwan en Australië. In China blijft de Fukien Thee onverminderd populair voor het creëren van Penjing, terwijl in het Westen deze boomsoort vaak wordt gekozen als veelvoorkomende binnen-Bonsai.

Het blad van de Fukien Thee is diep groen en glanzend, met kleine witte stipjes aan de bovenzijde en fijne haartjes aan de onderkant van de bladeren. Gedurende het hele jaar kunnen er kleine witte bloemetjes verschijnen, en soms evolueren deze tot kleine besjes in tinten variërend van geelrood tot zwart.

De Fukien Thee is een binnen-Bonsai die alleen gedijt in een zeer warm klimaat en het hele jaar door buiten kan staan. Deze boom heeft overvloedig licht nodig, zelfs binnenshuis, en moet bij voorkeur zo dicht mogelijk bij het raam worden geplaatst. De optimale temperatuur ligt rond de 20 graden Celsius, en het is van essentieel belang om de boom te beschermen tegen aanzienlijk lagere temperaturen.

In de zomer kun je de Carmona buiten plaatsen, maar alleen als de nachttemperaturen voldoende warm zijn. In de winter kunnen onze verwarmde huizen problemen veroorzaken voor de Fukien Thee. Naast het gebrek aan daglicht kan ook de droge lucht problematisch zijn. Indien nodig kun je gebruikmaken van een plantenlamp en om de luchtvochtigheid te verhogen, kun je een grote bak met vochtig substraat onder de pot plaatsen.

Als je tijdens de winter een raam wilt openen, zorg er dan voor dat de Fukien Thee niet wordt blootgesteld aan koude, vrieskoude luchtstromen.

Zorg ervoor dat de boom voldoende vochtig blijft, aangezien de Carmona bonsai niet goed tegen droge omstandigheden kan.
Een goede indicatie is om elke 1-2 dagen de grond te bekijken.

- Is de grond nog nat? geef dan geen/klein beetje water
- Is de grond droog? geef direct water.

Geef de Bonsai niet veel water als de grond nog nat is, dit is belangrijk, omdat de wortels niet continue in een plas water willen liggen. Zodra de grond droog aanvoelt mag er gerust veel water worden gegeven. Een aanrader is om de grond eerst te benevelen en vervolgens water te geven. Anders zou je het probleem kunnen hebben dat het water eraf stroomt zonder opgenomen te worden in de grond.

Aangezien de wortels gevoelig zijn, is het aan te raden om de Fukien thee organische meststoffen in vaste vorm te geven. Als je vloeibare meststof wilt gebruiken, moet dit zorgvuldig worden gemengd en alleen worden toegediend op vochtige grond. Gedurende de lente tot de herfst, volg de algemene richtlijnen voor bemesting en verminder de frequentie tijdens de wintermaanden.

De Carmona verdraagt snoei goed en regelmatig snoeien zorgt ervoor dat er een fijne takstructuur verschijnt. De jonge uitlopers zijn delicaat en flexibel, zodat ze makkelijk te snoeien en te bedraden zijn. Oudere twijgen en takken zijn hard en breekbaar, dus gebruik speciaal daarvoor aangewezen gereedschap om deze te snoeien en wees voorzichtig met bedraden en vormen.
Bekijk hier onze collectie met verzorgingsmateriaal

Verpot de Fukien Thee bij voorkeur in het vroege voorjaar, doe dit bij voorkeur ongeveer om de twee jaar. Houd daarbij de wortelsnoei beperkt, aangezien de Fukien Thee hier niet goed tegen kan.
Het is raadzaam om een goed doorlatend substraat te gebruiken, maar tegelijkertijd moet het mengsel voldoende vocht vasthouden, gezien de gevoeligheid van de Fukien Thee voor zowel te natte als te droge wortels. Een mengsel van Akadama met een beetje humus en bims (puimsteen) werkt goed bij de Carmona Bonsai.

Door ongunstige omstandigheden kunnen Carmona Bonsai-bomen te maken krijgen met plagen zoals spint, dopluis en witte vlieg. Gewone insecticidespray en grondsticks kunnen behulpzaam zijn, maar op de lange termijn is het verstandiger om ook de belichting en luchtvochtigheid te optimaliseren.
Als de Carmona Bonsai wordt bewaterd met hard leidingwater, kunnen de bladeren symptomen van chlorose vertonen. Dit kan worden verholpen door ijzerhoudende voeding te geven.
In zeldzame gevallen kan schimmel de snoeiwonden binnendringen, wat kan leiden tot het afsterven van enkele takken of zelfs de hele boom. Dit is een uitdaging om te bestrijden. Zorg ervoor dat je gereedschap schoon is en bedek snoeiwonden altijd met wondpasta.