Podocarpus (macrophyllus)

Verzorging

De podocarpus, vaak ook de Japanse boeddah-den genoemd, is een veelgekoze bonsai door liefhebbers. Hij staat bekend om zijn sierlijke bladeren, trage groei, makkelijke verzorging en zijn vermogen om een elegante uitstraling aan te nemen als hij goed wordt gevormd.

De podocarpus heeft het hele jaar door bladeren en kan zowel binnen als buiten worden geplaatst. Het is belangrijk dat de Bonsai veel indirect licht krijgt. Als de temperatuur te koud wordt, is het raadzaam om de boom naar binnen te verplaatsen om vorstschade te voorkomen.

De podocarpus heeft een consistent vochtige grond nodig, maar niet doorweekt. Het is het beste om de grond regelmatig te controleren en water te geven zodra de bovenste laag droog aanvoelt.

Omdat het een langzame groeier is, heeft de podocarpus niet veel meststoffen nodig. Toch is het goed om tijdens het groeiseizoen eens tot twee keer per maand een lichte, evenwichtige meststof toe te voegen. Wanneer de Podocarpus binnenshuis wordt gehouden mag je hem in de winter ook bemesten, maar met kleine hoeveelheden.

De podocarpus laat zich vrij gemakkelijk vormen door snoeien, waardoor je de bedrading tot een minimum kunt beperken. Echter, als je bedrading toepast, doe dit dan voorzichtig om schade aan de bast te voorkomen. Oude takken kunnen houtachtig en stijf worden, waardoor ze moeilijker te buigen zijn zonder te breken. Jonge scheuten kunnen in de vroege zomer worden teruggesnoeid.

Bekijk hier onze collectie met verzorgingsmateriaal

Aangezien de podocarpus een trage groeier is, hoeft hij niet vaak verpot te worden. Eens in de twee tot drie jaar is meestal voldoende. Zorg ervoor dat de nieuwe pot een goede afwatering heeft en gebruik een goed drainerende grond. De Podocarpus houdt van een licht zure grond.

Podocarpus bomen zijn vrij sterk, maar houd ze in de gaten voor tekenen van spintmijten, schaalinsecten en bladluizen. Regelmatige inspectie en, indien nodig, een milde insectendodende zeep kan helpen om deze problemen te bestrijden.