Serissa

Verzorging

De Serissa, ook bekend als "Boom van duizend sterren", staat bekent om zijn zijn talrijke kleine witte bloemen. Het is een charmante keuze voor bonsai-liefhebbers. Het fijne blad en de regelmatige bloeiperiodes maken het een visueel aantrekkelijke toevoeging aan elke collectie. Met de juiste verzorging straalt deze bonsai zowel elegantie als levendigheid uit, een eerbetoon aan de natuur in miniatuurvorm.

De Serissa Foetida houdt van zonlicht en gedijt goed op een zonnige vensterbank. Hierdoor worden de bladeren kleurrijker en levendiger. Vermijd tocht, want de plant is hier gevoelig voor. Bij temperaturen boven de 23°C in de zomer kan hij buiten in direct zonlicht. Echter, de Serissa kan niet tegen kou en vorst. 's Winters verlangt hij een temperatuur tussen 15 en 19°C. Te koude omstandigheden leiden tot bladverlies en dode takken.

In de zomer is het essentieel om de Serissa dagelijks te voorzien van water op kamertemperatuur en de wortelkluit vochtig te houden. Daarnaast genieten de bladeren van een dagelijkse verneveling. In de winter daarentegen moet de wortelkluit relatief droog blijven. Voor het behouden van de juiste luchtvochtigheid kan de bonsai op een schotel met kiezels en water geplaatst worden, zonder dat de aarde direct contact maakt met het water om oververzadiging van de wortels te voorkomen. Het verdampende water zorgt voor een gunstige vochtigheidsgraad rondom de plant. Een decoratieve opstelling met een grote platte schaal, water en kiezels waarop de pot staat, kan ook een aantrekkelijke toevoeging aan de vensterbank zijn.

Tijdens het groeiseizoen bemest u de bonsai eens per twee weken. In de winter vermindert u dit naar eens per maand. Een rustperiode, zoals een maand zonder bemesting in de zomer, bevordert de gezondheid van de bonsai.gebruik hiervoor vloeibaar mest.

Tijdens het groeiseizoen laat de Serissa Foetida zich eenvoudig in vorm snoeien. Overstekende scheuten knip je netjes terug tot op Ă©Ă©n of twee blaadjes met een scherpe, fijne schaar. Groeisels bij de wortelbasis of aan het begin van een houtachtige tak kun je beter volledig verwijderen, omdat ze anders kostbare energie onttrekken aan de rest van de plant. De bloemen verschijnen aan de uiteinden van nieuwe scheuten, dus bij het snoeien van deze nieuwe groei is het belangrijk om spaarzaam te zijn en niet te veel te verwijderen, om de bloei niet te belemmeren.
Bekijk hier onze collectie met verzorgingsmateriaal

Als de Serissa Foetida nog in de geĂŻmporteerde klei staat, spoel deze dan uit met water tot alle klei verwijderd is. Snoei de wortels op dat moment niet, maar verpot hem in een vruchtbare, goed drainerende grondmix. Verpot de Serissa alleen bij sterke groei. Bij beperkte groei, laat hem dan liever ongemoeid. De lente, bij voorkeur elke twee jaar, is het ideale moment om te verpotten

De Serissa Foetida kan last hebben van dopluis en bladluis. Bij een besmetting is snelle actie vereist. Insecticide is doorgaans een effectieve oplossing.