Zelkova
(Japanse iep)

Verzorging

De Zelkova bonsai is bijzonder in de wereld van de bonsai. Deze unieke boom valt direct op door zijn kenmerkende zaagvormige blaadjes, die een unieke textuur en uitstraling aan de boom geven. Wat de Zelkova nog specialer maakt, is zijn veelzijdigheid qua standplaats. Binnen behoudt de Zelkova zijn bladeren het hele jaar door. Echter, buiten kiest hij voor een seizoensgebonden aanpak en laat hij zijn bladeren vallen, wat voor een fascinerend schouwspel zorgt. Deze combinatie van unieke kenmerken maakt de Zelkova bonsai een must-have voor liefhebbers.

De Japanse grijze iep (Zelkova) heeft in het groeiseizoen veel zon nodig, maar bij intense hitte wat schaduw. Bescherm de boom in de winter tegen vorst in een koude maar vorstvrije ruimte.

Geef de Zelkova regelmatig water zonder de kluit uit te laten drogen. Voorkom overbewatering om wortelrot te vermijden. In de winter licht vochtig houden en kalkrijk water vermijden.

Bemest de Zelkova elke 4 weken met vaste mest of wekelijks met vloeibare mest in het groeiseizoen, met een uitgebalanceerde N-P-K.

De snoeitechniek en timing voor de Zelkova bonsai zijn essentieel om de structuur en esthetiek van de boom te behouden. Het regelmatig terugsnoeien tot twee bladeren na het ontstaan van 4 tot 6 bladeren helpt om een dichtere vertakking en een mooier loofdek te creëren. Het jaarlijks snoeien van dikke takken en lange scheuten na bladval draagt bij aan een mooi wintersilhouet.

De praktijk van het ontbladeren kan, mits correct toegepast, inderdaad zorgen voor fijnere vertakking en een gelijkmatige bladgrootte, maar het is essentieel dat de boom gezond en sterk is voordat je deze techniek toepast.

Wat betreft bedraden: de periode zonder bladeren biedt inderdaad het beste zicht op de structuur van de boom en maakt het makkelijker om takken te positioneren zonder schade aan de bladeren. Het samenbinden van takken kan ook een effectieve methode zijn om de gewenste vorm te creëren, maar vereist voorzichtigheid om schade aan de boom te voorkomen.

Bij alle verzorgingstechnieken voor bonsai is het belangrijk om te onthouden dat elke ingreep stress voor de boom kan betekenen en dat deze ingrepen best gespreid worden om de boom niet te overbelasten. Zoals altijd is het observeren van de respons van de boom op elke behandeling cruciaal om de gezondheid en groei van de bonsai te waarborgen.

Bekijk hier onze collectie met verzorgingsmateriaal

Zorg ervoor dat de Zelkova elke twee tot drie jaar een verse pot en aarde krijgt; bij oudere exemplaren kan dit minder frequent. Tijdens het verpotten dien je de wortels zorgvuldig bij te snijden. Het streven naar een goed ontwikkelde, radiaal verspreide wortelbasis is van essentieel belang. Over het algemeen plant men Zelkovas in ondiepe, ovale of rechthoekige schalen. Gebruik een standaard mix van bonsaigrond. Een optimale pH-waarde voor de grond ligt tussen 5,5 en 6,5.

De Zelkova vertoont een hoge resistentie tegen plagen en ziekten. Echter, op zeldzame momenten kan het toch gastheer worden voor problemen zoals bladluizen, springstaarten, galmijten, of bladvlekkenziekte. Bij een dergelijke aantasting is het aanbevolen om een doelgericht bestrijdingsmiddel te gebruiken en de groeiomstandigheden van de boom te herzien.