Ginkgo Biloba

Verzorging

De ginkgo, ook wel bekend als de Japanse notenboom, is een loofboom die zijn bladeren in de herfst verliest. Deze bladeren hebben een unieke waaiervorm en geven de boom een kenmerkende zuilvormige uitstraling. De ginkgo heeft zijn oorsprong in China en staat bekend als een 'levend fossiel', omdat hij al zo'n 270 miljoen jaar op onze planeet te vinden is.

China herbergt enkele van de oudste en meest indrukwekkende ginkgo-bomen. Sommige hiervan reiken tot hoogten van meer dan 40 meter en zijn naar schatting 4000 jaar oud. Een interessant kenmerk van de ginkgo is dat het een tweehuizige plant is, wat betekent dat er aparte mannelijke en vrouwelijke bomen zijn. De vrouwelijke bomen produceren rijpe vruchten die, hoewel fascinerend, een vrij onaangename geur afgeven. Gelukkig dragen ginkgo-bomen die als bonsai worden gekweekt zelden vruchten, waardoor dit voor hobbyisten meestal geen punt van zorg is. Voordat de ginkgo zijn bladeren verliest, biedt hij in de herfst een spectaculair schouwspel van goudgele tinten. Dankzij zijn robuuste aard kan de ginkgo in diverse grondsoorten en klimaten gedijen. Zijn weerstand tegen vervuiling maakt hem ook ideaal voor stedelijke omgevingen, waardoor hij vaak wordt aangetroffen langs drukke straten in steden.

De ginkgo dient het hele jaar door buiten te staan. Een zonnige positie is optimaal, maar voor jongere bomen is een plek met halfschaduw aan te raden. De ginkgo kan vorst goed verdragen. Echter, als hij in een bonsai pot staat, is het belangrijk om de wortels tegen extreme kou te beschermen, omdat de vochtige, vlezige wortels kunnen bevriezen.

De Ginkgo houdt van veel water van de lente tot de herfst, let wel op voor overbewatering. Hou in de winter de kluit slechts licht vochtig.

Begin met bemesten in de lente als de knoppen open gaan. Gebruik in de lente mest met een hoge N (stikstof) waarde zodat de boom lange uitlopers maakt anders bestaat de kans en zeker bij oudere exemplaren dat de boom enkel blaadjes op korte steeltjes maakt en dit zal het opbouwen van de vertakking geen goed doen. Gebruik elke week een vloeibare meststof totdat de blaadjes in de herfst geel verkleuren. In plaats van vloeibare mest kunt u ook vaste organische meststof gebruiken.

Snoeien
Als een scheut vijf of zes bladeren heeft kunt u de scheut terug snoeien tot twee bladeren. Grote snoeiwonden helen slecht bij deze soort, gebruik wondpasta en vermijd indien mogelijk grote snoeiwonden.

Bedraden
Ginkgo kan het gehele jaar bedraad worden, pas wel op met het beschadigen van de zachte bast op de stam en takken.

Bekijk hier onze collectie met verzorgingsmateriaal

Jonge bomen kunnen elk jaar verpot worden in de lente, oudere exemplaren kunnen elke twee tot vijf jaar verpot worden. Snoei niet te veel wortels in één keer. U kunt voor de ginkgo elk basis grondmengsel gebruiken zolang deze maar goed drainerend is.

De ginkgo is vrij resistent en wordt maar zelden lastig gevallen door insecten of ziektes.