Ilex crenata
(japanse hulst)

Verzorging

De Japanse hulst, afkomstig uit Japan, Korea, Taiwan en Oost-China, is een groenblijvende struik die opvalt door zijn kleine bladeren, witte bloesems en glanzende zwarte vruchten. Deze struik is bijzonder bestendig tegen frequent snoeien.

Vaak wordt de Japanse hulst verward met de buxus (Buxus Sempervirens) vanwege zijn vermogen om dichte hagen te vormen. Voor vruchtproductie is het essentieel dat zowel vrouwelijke als mannelijke bomen samen bloeien. Als bonsai is de Japanse hulst erg geliefd. Hoewel hij soms als binnenshuis bonsai wordt verkocht, gedijt hij beter buiten en vereist een koele overwinteringsplek. Wanneer de Ilex crenata in de volle grond is geplant, is hij winterhard. Echter, als bonsai heeft hij bescherming nodig tegen aanhoudende strenge vorst. De Ilex Crenata Convexa variant onderscheidt zich door zijn nog compactere groei en gewelfde bladeren.

De Japanse hulst gedijt buiten en zou het hele jaar door een plekje in de buitenlucht moeten hebben. Hoewel hij veel zonlicht waardeert, kan het verstandig zijn hem als bonsai tijdens de piek van de zomer in de halfschaduw te zetten. In een bonsaipot is bescherming tegen aanhoudende, felle vorst essentieel.

Zorg ervoor dat de boom niet volledig uitdroogt. Bij aanraking van droge grond, veel water geven.
Een goede indicatie is om elke 1-2 dagen de grond te bekijken.

- Is de grond nog nat? geef dan geen/klein beetje water
- Is de grond droog? geef direct water.

Een wekelijkse dosis evenwichtige vloeibare mest is ideaal tijdens het groeiseizoen van de boom. Vaste, organische meststoffen zijn ook een optie.

Snoeien
Snoei nieuwe scheuten van de Ilex bonsai terug tot twee bladeren zodra er vier bladeren gevormd zijn. Als je bloemen en vruchten wenst, pauzeer dan het snoeien aan het begin van de zomer.

Bedraden
Voor het bedraden is de periode van late lente tot zomer ideaal. Wees voorzichtig bij het buigen van de enigszins breekbare takken en zorg ervoor de bast niet te beschadigen met de draad.

Bekijk hier onze collectie met verzorgingsmateriaal

Het is aan te raden om, om de twee jaar, de bonsai boom om te potten. Doe dit in de lente en snoei hierbij de wortels. Gebruik bij het overpotten een mix van akadama, puimsteen en een vleugje humus.

Wees alert op spintmijten, mineervliegen en de wijnstokkever. Gebruik specifieke insecticiden voor een gerichte behandeling.