Ligustrum
(Liguster)

Verzorging

De Ligustrum, ook bekend uit de olijffamilie, telt meer dan 50 variëteiten met diverse bladkleuren en vormen.
Bekende soorten zijn de Chinese (Ligustrum Sinensis, Ligustrum lucidum), Japanse (Ligustrum Japonicum) en gewone liguster (Ligustrum Vulgare). Deze veelzijdige planten, kunnen in elk soort grond groeien en zijn robuust en snoeibestendig, waardoor ze vaak als haag worden toegepast. Ook zijn ze ideaal voor bonsai, vanwege hun dikke stammen. Hun ovale bladeren die vaak om en om zitten. Als bonsai is de liguster zeer gebruiksvriendelijk en uitstekend voor beginners, doordat het alle soorten stylingtechnieken aan kan.

Ligusters hebben voorkeur aan een lichte plek met dagelijks wat direct zonlicht. Veel ligusters kunnen buiten staan en hebben alleen wat bescherming tegen felle vorst nodig, echter is de Chinese liguster een uitzondering. Deze wordt vaak als binnenplant verkocht en moet in de winter naar binnen.

Zorg ervoor dat de Ligustrum tijdens hete dagen voldoende vochtig blijft, aangezien de Ligustrum bonsai niet goed tegen droge omstandigheden kan.
Een goede indicatie is om elke 1-2 dagen de grond te bekijken.

- Is de grond nog nat? geef dan geen/klein beetje water
- Is de grond droog? geef direct water.

In de winter is minder water nodig, maar zorg dat de wortels niet uitdrogen. Bij gebruik van erg kalkrijk water kan de liguster er bleek uitzien door voedingstekorten.

Gebruik elke vier weken vaste organische mest of wekelijks vloeibare mest tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de grond vochtig is voordat je de vloeibare meststof toevoegt.

De liguster is goed bestand tegen snoeien, bedraden en ontbladeren. Wil je dat hij bloeit? Snoei de nieuwe uitlopers dan pas in de zomer. Pas op met bedraden zodat je de zachte schors van twijgjes en takken niet beschadigt.


Bekijk hier onze collectie met verzorgingsmateriaal

Verpot de Ligustrum (liguster) elke 2 tot 3 jaar. Deze plant kan goed omgaan met wortelsnoei.
Qua grond is de liguster niet veeleisend; een standaard grondmix is voldoende.

De liguster kan last hebben van bladluizen, dopluis, witte vlieg en snuitkevers. Gebruik een specifiek insecticide om deze te bestrijden. Bij meeldauw of verwelkingsziekte is een speciaal schimmeldodend middel vereist.